tisdag 13 maj 2008

Stress, jäkt och krav


För vem stressar vi nästan ihjäl oss för alla måsten? Varför måste vi vara så jävla perfekta jämt?
Hur ofta gör vi saker för att vi vill? Utan att det ligger något måste bakom? För vår egen skull.

Idag har jag:
  • Stressat iväg på morgonen med två barn. En till skolan och en till förskolan. "Kom nu barn vi är seeena!"
  • Varit i skolan och stressade in inågra affärer på lunchen. La iallafall tilbaka de två plaggen jag tänkt köpa i alla stress (klappar mig själv på axeln)
  • In på affären och stresshandlade något vi egentligen inte behövde.
  • Hämtade sonen på skolan. Behövde inte stressa, var hemma i tid och liten dotter var med kompis hem.
  • Stressade iväg till handelsträdgården och köpte jordgubbsplantor och lite pelargoner.
  • Stressade hem och lagade mat. Stressåt.
  • Stressade iväg och hämtade liten dotter så hon skulle få vara med och plantera.
  • Planterade och sådde frön. Vi får se hur det tar sig! Kanske det blir någon gubbe ialafall. (min mamma ringde och lät nästan orolig över att jag satt morötter? Vad nu det är att oroa sig över!)
  • Sådde gräsfrön och slangen räckte inte fram så vi fick vattna för hand, med vattenkanna :) Stress!
  • In och liten dotter fick mat. Sonen och kompisen städade rummet. Stressade på dem eftersom jag ville hinna dammsuga. Dammsög hela huset och trappen. Rensade bort lite vinterskor.
  • Läste bok för liten dotter. ("Läskiga boken" men fick hålla för Svarta Madame. Där verkar gränsen gå för vad en 4-åring tål i skräck-väg)
  • Plockat fram, plockat tillbaka, fixat fika, planterat blommor och anant smått och gott.Sonen somnade och mamman fick skrubba sig ren!

Är det konstigt att man känner sig stressad?

Jag är inte pedant. Snarade familjens svarta får vad gäller städning. Jag har lärt mig att koppla bort dammråttor och prioritera. Men samtidigt, ni vet den där taggen av dåligt samvete som alltid gnager.

Stressar ni?

5 kommentarer:

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Lisa!

Vad jätteglad jag blev för din långa härliga kommentar!!!

Ja du. Här finns det fler som stressar.
Jag stressar upp mig varendaste dag, många gånger helt i onödan. Men det är så himla svårt att låta bli.
Det är alltid rörigt omkring mig, kanske inte av saker, men av liv. Underbart liv egentligen (barnen) , men det kan stressa mig enormt. Aldrig lugn och ro känns det som. Allt som ska hinnas med varje dag tär på en. Städning, matlagning, trotsiga barn, tjat, tvätt, blöjbyten... Ibland önskar man att det gick att stänga av alla måsten och BARA göra det man vill.
Här är det tex barnskrik VARJE kväll. Sonen skriker halv ihjäl sig pga sin envishet. Det stressar mig. Han skriker just nu och jag känner mig som om jag kan bryta samman.
Såg en nytagen bild på mig idag. Vadå 31? Usch, det syns att man haft att göra. Svarta ringar under ögonen.
Men ändå så är det så himla härligt med familjelivet och allt som hör till. Jag skulle aldrig byta bort det. Men gärna skulle jag vilja att jag fick lite mer tid till att göra det jag gillar, även innan den sista skrikiga ungen somnat. Då skulle jag nog palla mer innan jag stressade upp mig.
Vet inte heller varför allt ska gå så fort nu för tiden. Ofattbart tycker jag. Hur hann de förr???
Dessutom så känner jag igen det där med den jobbiga känslan som gnager. Att man inte duger riktigt, att man borde göra mer och ännu bättre. Så jobbigt.

Jag anar att vi inte kommer iväg imorgon kväll. Tyvärr. Men förhopningsvis nästa gång!

Skulle vara jättekul om Maja o Inez kunde leka ibland. Inez är ju inte lika bra på att prata som Maja, kanske är det ett problem? Men du är så välkommen att komma förbi som du skrev, och ta med Maja då, så kanske det känns lättare för henne? Så himla bra med jämnåriga tjejer som bor så nära...

Nu blev det nog onödigt långt och tjatigt... Försökte koncentrera mig och få dit det väsentliga, men svårt med sonens gap. Hn är såååå dryg när han ska sova på kvällen. 5minutersmetoden är inte för honom. Han är NÄSTAN envisare än far sin.

Sköt om dig!
Kram Hanna

Hanna i Det stora grå huset sa...

Bara jag igen... Hihi, du tror nog jag är galen efter den förra kommentaren...
Tänkte ändå lämna en till nu när huvudet är klarare, i det underbara lugn som nu är... Sonen somnade. Efter 50 minuters skrikande. Bvcs rekomendationer att köra skrikmetoden. Bästa sättet vet du. Ok. Men varje kväll. Pust! Fast nu är det sååå skönt!
Ha det så gott!

Lisa med hem sa...

*fniss*
Inte gör det nåt att du skriver långt, svamligt OCH två gånger :) Skoj att NÅGON skriver :)

Själv har jag fixat clownkläder till morgondagen. Ska vara clown på förskolnas dag ute i svärdsjö. Som om man inte hade annat för sig!
Ja ja, vad vore en bal på slottet.

Har kollat en riktigt romantisk film så jag blev allderles rörd.

Nu blir det sova sött.

Må gott!

/Kram Lisa

Hanna i Det stora grå huset sa...

Men Lisa, då blev det ingen tur med Maja då?
Tur att vi ställt in oss på att vara hemma. Inez är full i konsyiga utslag... Ska ringa Blge sjukhus imorgon så får de ta en titt. Inte går väl vattkopporna på dagis heller??? Misstänker det...

Ha det gott!
Kram Hanna

P.s Titta in och skriv hos mig så blir du med i tävlingen du med...

Susannes Smultronställe sa...

Ja, nog känner jag igen det där med STRESS. Jag håller också på sådär.....far fram som en Ajax-tromb i tillvaron och gör aldrig mindre än 2 saker samtidigt.
Sen är jag OCKSÅ likadan - jag prioriterar inte städning alls. Gillar inte att städa men gillar inte heller att ha stökigt. Så jag plockar, plockar, plockar och plockar. Detta jäkla plockande för jämnan!!
Så jag kan bara nicka igenkännande till din dag.
Kram från en "med-mamma" *ler*